Блог

Битумна керемида: предимства и недостатъци

Ако сте щастлив собственик на къща или вила, тогава вероятно сте се сблъсквали с проблема с избора на покривен материал. Сега собствениците на къщи имат възможност да покрият покрива с прост, достъпен и висококачествен материал – битумни керемиди. Ще поговорим повече за този покривен материал днес, в тази статия.

Състав на битумните керемиди

Битумната керемида е представител на групата материали, обединени от едно име „мек покрив“. Както подсказва името, битумните керемиди са покривни материали с меки, пластични свойства, като същевременно не губят практичност и функционалност. Тайната на популярността на покривния материал е в състава на битумната керемида.

Състои се от няколко слоя:

 • Външния слой, състоящ се от минерални шисти, е предимно декоративен, но в същото време предпазва керемидата от UV лъчите. Именно той определя оттенъка и текстурата на битумната керемида. В допълнение, този слой предпазва домакинствата от шума при валеж.
 • Следващият слой се състои от битум с различни полимерни добавки. Именно този слой е отговорен за гъвкавостта на материала, който отличава меките керемиди от другите видове облицовки.
 • Третия слой – основата, се състои от фибростъкло, благодарение на което битумната керемида придобива здравина и устойчивост на механични повреди.
 • Тази композиция е завършена от самозалепваща се основа и филм за защита на залепващия слой.

Както се вижда от описанието, съставът на битумната керемида е прост и естествен, което е особено важно през лятото, когато материалите започват да се нагряват под въздействието на слънчевата светлина. Битумната керемида е безопасен за хората и околната среда.

Плюсове и минуси на битумните керемиди

Предимствата на гъвкавата керемида включват:

 • Дълъг експлоатационен живот. Битумните керемиди, според производителите, е в състояние да остане технически подходящ за използване в продължение на 30 години.
 • Надеждност. Битумните керемиди са устойчиви на температурни и влажни промени, валежи, включително агресивни, на вятъра и ултравиолетовите лъчи.
 • Лесна инсталация. Монтирането на гъвкави керемиди не предполага наличието на опит, или специализирани знания. Използването на специално оборудване не се изисква. Производителите прикрепят подробни инструкции стъпка по стъпка към опаковката на материала, които ще ви помогнат да свършите работата правилно при първия опит.
 • Шумоизолация. Както споменах по-горе, битумните плочки успешно поглъщат звука от силен дъжд, градушка и кацането на птици на вашия покрив.
 • Ремонтопригодност. Въпреки дългия гаранционен срок са възможни дефекти в битумните керемиди, особено при наличие на механично напрежение (падане на дърва например). Подмяната на битумни керемиди се извършва частично, не се изисква премахване на цялото покривно покритие.

Има само два недостатъка на битумните керемиди, но те трябва да се знаят, преди да закупите материала:

 • Липса на топлоизолация. Полагането на битумни керемиди предполага прилагането на стандартна система за покрива, като се използва изолация и хидроизолация.
 • Горимост. Нищо не може да се направи с този минус на битумните керемиди, този факт просто трябва да се приеме като даденост.

Предимствата на гъвкавите керемиди, описани тук, са характерни за висококачествените материали, изработени от надежден производител, който се грижи за репутацията си. Битумните керемиди, направени по занаятчийски метод или направени изцяло на ръка, няма да отговарят на стандартите за качество.

Как да различим истински материал от фалшивия? Експертите споделят съвети за избора на битумни керемиди.

 • Острата миризма на гъвкавата керемида предполага добавянето на бързо изпаряващи се вещества. Керемидата скоро ще загуби своите гъвкави качества.
 • Разтрийте керемидата с пръст: некачествените суровини се рушат под въздействието на леки механични натоварвания. „Плешивите“ керемиди няма да предпазят покрива от слънцето, дъжда и градушката.
 • Обърнете внимание на датата на производство: лепилният слой на битумните керемиди губи своите качества 1,5 години след производството.

Резултатът от прегледа е прост и ясен: ако сте избрали битумни керемиди, отговорно обмислете избора на производителя. Тогава няма да има проблеми с монтажа на битумни керемиди, а покривът ще изпълни основната си задача в продължение на десетилетия.

Свързани публикации