Блог

Метална керемида Monterrey (Clasic) – Преимущества

За да изберете метална керемида, която да отговаря на вашите предпочитания, нужди и бюджет, не е необходимо да сте инженер или строителен гуру. Ще отнеме малко време, за да прочетете тази статия, след което определено ще знаете какво ви е необходимо.

Металната керемида е покривен материал, изработен от листова стомана под формата на повтаряща се керемида, със специално защитно покритие от предната и задната страна на листа. Ако все още не сте решили коя метална керемида да закупите, или имате затруднения, тогава с помощта на нашата статия можете лесно да изберете, според вашите изисквания и желания.

Трябва да изберете металната керемида според 3-те параметри, общи за нея:

 • форма на вълната
 • дебелина на метала
 • полимерно покритие (боя)

Избираме профила на металната керемида

На пазара има десетки производители, всеки от които предлага 1-3 вида метални профили за керемиди. Оказват се много и ако потърсите информация за всеки производител и модел, тогава ням да можете да изберете до следващия строителен сезон. Задачата се опростява от факта, че повечето опции са еднакви и не се различават много по характеристики от най-популярния – Монтерей (КЛАСИК), единствената разлика е в името.

Монтерей (Класик) – отдавна е синоним на понятието „метална керемида“. Произвежда се във всички заводи, без изключение. Стъпка на вълната 350мм, височина на стъпалото 14мм. Индустрията за метални керемиди започва с него.

Избераме дебелината на метала

При избора на дебелината на метала е необходимо да се знае дали металната цигла ще бъде подложена на напрежение по време на монтажа и експлоатацията на покрива. Опитът с монтажа и експлоатацията на покрива показва, че метал с дебелина 0,45 и 0,5 мм стомана не се деформира под тежестта на човек. Докато метални керемиди с дебелина по-малка от 0,45 мм, с подобен товар ще се повреди. Стоманата с дебелина по-малка от 0,45 мм има само едно предимство – тя е значително по-евтина.

Избераме полимерно покритие.

Преди да разгледаме всяко покритие по-подробно, заслужава да се отбележи, че те са направени на базата на полиестер, или полиуретан, които дават една, или друга якостна характеристика. Полиестерът е най-популярното полимерно покритие на стомана. Достъпна, поддържа достатъчно добре цвета, устойчива е на механични повреди, осигурява корозионна защита на стоманата за най-малко 15-20 години. Покритията на базата на полиуретан – имат по-добри характеристики по отношение на устойчивост на механични повреди, устойчивост на цвета и устойчивост на ултравиолетово лъчение. Защитава стоманата от корозия за период от 30 до 50 години.

Съдържание на цинк

Количеството цинк на 1 м2 е от голямо значение за бъдещия експлоатационен живот на металната керемида. Известно е, че цинкът има уникално свойство да предпазва стоманата от корозия, тъй като не-поцинкованата стомана в контакт с въздух и влага е податлива на образуване на ръжда. Според стандарта в процеса на поцинковане на метал с покритие POLIESTER се изразходват 100-180 грама цинк на 1 м2, а също така има и редица метали със съдържание на цинк 180-275 гр. Zn/m2.

Преимущества на метална керемида МОНТЕРЕЙ (КЛАСИК)

 • Леко тегло. Незначителното тегло на металната керемида MONTERREY (Clasic) ви позволява монтаж без подсилване на носещите конструкции.
 • Разумна цена. Металната цигла MONTERREY (Clasic) се отличава с икономичните си разходи (особено в комбинация с покрития от полиестер). Всеки купувач ще намери най-доброто решение за своя бюджет.
 • Надеждност. Металната керемида е устойчива на ръжда, механични натоварвания, избледняване.
 • Проверена геометрия. Продуктите се произвеждат на висококачествено прецизно оборудване, листовете от метални керемиди прилягат плътно.
 • Универсалност. Металната керемида MONTERREY (Clasic) е подходяща за покриви на всякакви сгради: исторически и модерни.
 • Голям асортимент от нюанси. Можете да поръчате метална керемида в различни покрития и цветове.
 • Огнеустойчивост. Металната цигла не е запалима, тъй като е направена от негорим материал и предотвратява разпространението на огън.
 • Проста инсталация. Можете да инсталирате покрив от метална керемида със собствените си ръце.
 • Лесна поддръжка. За да се грижите за покрив от метална цигла, няма да ви трябват специални средства – само обикновена вода.

Убедени сме, че металната керемида MONTERREY (Clasic) е практичен и естетичен покривен материал. Достъпната цена и гъвкавостта в комбинация с многобройни предимства са станали причина за неговата популярност. Изберете метална цигла МОНТЕРЕЙ (КЛАСИК) от надежден производител.

Има погрешно схващане, че металът е „шумен“ покривен материал. Това обаче не е така. Често шумът при силни пориви на вятъра или валежите възниква именно поради грешки при монтажа на металната керемида. Основните причини са икономия на винтове за покрив, ъгъл на наклон на покрива под 14 градуса, грешки по време на изолация, или летви за метална цигла, изработена от части с различни размери.

Закупуването на метална керемида Monterrey (Clasic) означава придобиване на висококачествена, универсална опция за покрив на достъпна цена.

За да направите окончателния избор, „на живо“, за да видите метални образци, да оцените външната привлекателност на металните керемиди в различни покрития, предлагаме да посетите складовата ни база на адрес: гр. Шумен, бул. „Симеон Велики“ №12А.

Свързани публикации